Rechtsdomeinen
Onze dienstverlening
U kan een beroep doen op ons kantoor voor advies en bijstand in de meest uiteenlopende juridische kwesties.
Onze advocaten hebben elk hun eigen voorkeursdomeinen waarin zij een ruime ervaring hebben uitgebouwd. Door hun brede opleiding en het doorgedreven overleg op ons kantoor wordt in diverse dossiers een multidisciplinaire aanpak verzekerd.
Wij zoeken in elk dossier naar de meest efficiënte benadering op maat van de cliënt en trachten waar mogelijk tot minnelijke oplossingen te komen.
Hiernaast vindt u een overzicht van de verschillende rechtsdomeinen waarin het kantoor actief is.
U kan steeds een afspraak maken met een van onze medewerkers voor meer informatie.
Ons kantoor kan bijstand en advies verlenen wanneer u betrokken bent bij een schadegeval, zowel wanneer u slachtoffer bent als wanneer u aansprakelijk gesteld wordt voor de schade.
In dit soort dossiers komt uw verzekeraar vaak tussen.
Ons kantoor kan samen met u nagaan of uw schadegeval en de eventuele rechtsbijstand onder de dekking van een verzekering valt, wij verlenen bijstand bij schadeclaims.
Mr. Isabelle Blauwens heeft een jarenlange expertise in complexe schadedossiers, ook voor wat betreft de vergoeding van lichamelijke schade.
“Mijn huurder heeft een betalingsachterstand van 5 maanden en de woning wordt niet onderhouden naar behoren. Welke stappen kan ik zetten?”
“Het dak van onze huurwoning moet dringend hersteld worden, maar onze huisbaas reageert niet. Wat kunnen wij doen?”
Ons kantoor levert advies en bijstand in alle zaken die verband houden met (woning)huur en handelshuur, zowel voor huurders en verhuurders en dit zowel voor als na het sluiten van een huurovereenkomst.
U kan advies vragen voor het opstellen of interpreteren van een huurovereenkomst en ons kantoor kan u bijstaan wanneer u een huurovereenkomst wil beëindigen of wanneer er zich problemen voordoen bij de uitvoering van de overeenkomst.
Mr. Isabelle Blauwens heeft een jarenlange ervaring opgebouwd in deze materie en legt zich met kennis van zaken toe op de dossiers rond huurgeschillen.
Elk bedrijf wordt vroeg of laat wel geconfronteerd met klanten die hun factuur niet (willen) betalen.
U kan een beroep doen op ons kantoor voor de invordering van burgerlijke en handelsschulden.
Mr. Isabelle Blauwens is uw aanspreekpunt binnen het kantoor wanneer u wordt geconfronteerd met openstaande vorderingen en facturen.
Sommige mensen zijn omwille van gezondheidsredenen (tijdelijk) niet meer in staat om verantwoorde beslissingen te nemen, over zichzelf en/of zijn of haar goederen.
Er kan dan een gerechtelijke beschermingsmaatregel opgelegd worden door de (vrede)rechter. Deze stelt een bewindvoerder aan en bepaalt in welke mate en hoe deze bewindvoerder de persoon die beschermd moet worden zal bijstaan of vertegenwoordigen. De vrederechter onderzoekt of iemand uit de naaste omgeving bewindvoerder kan (en wil) zijn. Als dat niet het geval is of als er redenen zijn waarom dat niet wenselijk is, stelt de vrederechter een professionele bewindvoerder aan.
Mr. Jef Verwaest is meer dan 30 jaar actief geweest als professioneel bewindvoerder.
Sedert 2021 wordt mr. Katrien Verwaest vaak aangesteld als bewindvoerder, waarbij zij zich met veel zorg over de haar toegewezen dossiers buigt.
“Wij zijn al jaren gescheiden en de regeling rond onze kinderen loopt niet meer goed. Hoe kunnen we die aanpassen?”
“Mijn partner en ik zijn uit elkaar gegaan tijdens de zwangerschap en nu wil mijn ex het kind alleen opvoeden. Wat zijn mijn rechten als biologische vader?”
“Onze dochter start volgend jaar hogere studies, maar mijn ex-partner wil niet meebetalen voor een studentenkamer. Wat nu?”
“Mijn partner geeft aan dat zij wil scheiden. Hoe moet dit verder?”
Het personenrecht regelt de rechten en plichten van elke mens als individu, van bij het prille begin (en zelfs daarvoor) in kwesties rond afstamming en het geven/krijgen van een naam over het (mogen) sluiten van een huwelijk tot het nagaan van de bekwaamheid bij het opstellen van een testament en het regelen van bescherming bij mensen die niet meer bekwaam zijn (zie ook: bewindvoering).
Het familierecht regelt de juridische verhoudingen tussen personen met een familiale band. Familierecht bepaalt welke rechten en plichten echtgenoten of (wettelijk) samenwonende partners tegenover elkaar hebben, hoe ouders en kinderen zich tegenover elkaar verhouden en wat eenieders rechten en verplichten zijn, zowel tijdens het samenleven als na een scheiding.
Ons kantoor heeft een erg ruime ervaring met alle soorten familierechtelijke dossiers. Wij streven er steeds naar om waar mogelijk conflictverlagend te werk te gaan, zonder daarbij de belangen van de cliënt uit het oog te verliezen. Zeker wanneer kinderen bij een conflict betrokken zijn heeft iedereen er alle belang bij om een regeling te vinden die zo goed mogelijk bij ieders wensen en belangen aansluit.
In de loop der jaren heeft het kantoor ook een groot netwerk opgebouwd (van orthopedagogen en relatietherapeuten tot fiscalisten) waarop beroep kan worden gedaan in complexe dossiers beroep.
Mr. Greet Hermans en Mr. Katrien Verwaest hebben zich beiden bekwaamd in deze materie en zij volgen zeer regelmatig bijscholingen rond de steeds veranderende wetgeving. Hun interne samenwerking en kennisuitwisseling betekent een reële meerwaarde voor de cliënten.
Daarnaast volgden zowel mr. Greet Hermans als mr. Katrien Verwaest de opleiding tot bemiddelaar. Mr. Greet Hermans is erkend bemiddelaar in familiale zaken, zodat u ook voor bemiddeling een beroep kan doen op ons kantoor.
“Kan ik aangesproken worden voor de schulden van mijn (ex-)partner?”
“Mijn partner en ik willen een huis kopen en mijn ouders gaan ons financieel steunen. Wij zijn niet getrouwd, wat gebeurt er met die investering als wij uit elkaar zouden gaan? ”
“Wij wonen tien jaar samen en we hebben twee kinderen. Wat als er iets misloopt? Zijn we dan beter beschermd als we zouden trouwen of wettelijk samenwonen?”
“Mijn moeder is overleden en de regeling van de erfenis zorgt voor veel ruzie in de familie. Wat kunnen wij doen?”
Het familiaal vermogensrecht bepaalt de regels rond het beheren, vereffenen, verdelen en doorgeven van het ‘vermogen’ van gezinnen en families.
U kan bij ons kantoor terecht voor al uw vragen rond erfenissen en testamenten, schenkingen en vermogensrechtelijke vragen rond (het einde van) uw huwelijk of relatie.
Mr. Greet Hermans en Mr. Katrien Verwaest hebben zich bijkomend bekwaamd in deze materie en zij volgen zeer regelmatig bijscholingen rond de steeds veranderende wetgeving. Hun interne samenwerking en kennisuitwisseling betekent een reële meerwaarde voor de cliënten.
Mr. Greet Hermans is erkend bemiddelaar in familiale zaken, zodat u ook voor bemiddeling een beroep kan doen op ons kantoor.
“Ik ben slachtoffer van een verkeersongeval. Hoe kan ik mijn schade laten vergoeden?”
“Ik heb een dagvaarding ontvangen en moet me verantwoorden voor de politierechtbank. Wat nu?”
Het verkeersrecht omvat alle inbreuken op de Wegcode en de Wegverkeerswet.
Wij hebben een ruime expertise in bijstand van zowel de slachtoffers als de beklaagden of aansprakelijken in burgerlijke en strafrechtelijke procedures.
Ook complexe schadedossiers worden door ons efficiënt afgehandeld.
Vaak worden onze kosten en erelonen door uw verzekeraar ten laste genomen in het kader van een waarborg rechtsbijstand. Wij kijken dit graag voor u na.
Mr. Isabelle Blauwens geniet al jaren het vertrouwen van enkele grote verzekeringsmaatschappijen en is het aanspreekpunt op kantoor voor alle vragen rond verkeersrecht.